Title

Potovanje z avtodomom

Poletne počitnice Anglija in Škotska 2013
 
 Anglija in Škotska je destinacija katero smo si želeli obiskati že nekaj časa. Zato sva se odločila, da kljub našim klasičnim dopustom z obilo morja in sonca,  preživimo drugače. Odločitev je bila še toliko težja ker smo izbrali področje, kjer lahko pričakuješ dež in oblačnost. Datum za odhod in prihod nazaj smo nekako načrtovali s pomočjo spletnih strani in podatkov v katerem obdobju je bilo v preteklosti najmanj dežja in oblačnosti. Letos nam je bilo vreme naklonjeno in smo imeli večino dopusta res prelepo sončno vreme. Zato smo Anglijo in Škotsko videli v najlepši lepoti obsijano s soncem in nadpovprečnim obdobjem konstantnega sončnega vremena.  Tokrat bo potopis več ali manj opremljen s podatki o poti, ogledi, slikami, podatki kjer smo spali in kakšno zanimivostjo med potjo.
 
Več o potovanju si lahko preberete v linku zgoraj. Slike se nahajajo med fotografijami.
 
Krompirjeve počitnice 2011 Slovenija - Madžarska -     Hrvaška - Slovenija

 

 Krompirjeve 2011.pdf

Naslednji postanek je bil Ranč Burger N 46.29792 E 014.91342, kateri ima v svoji ponudbi jahanje konjev. Ko smo prispeli so nas prijazno sprejeli in nam razložili, da je jahanje konjev šele po 13 uri. V tem času pa nam je od lastnice hčerka Sara, lepo razkazala hlev in vse konje. Za vsakega konja je povedala glavne podatke in tudi njihove posebnosti. Sam ogled nas je izredno navdušil, ker je punčka Sara 9 letna deklica, katera pa je z vso svojo energijo in otroškim navdušenjem vse prav lepo razložila. Ko smo zaključili z ogledom konjev nam je še pokazala koze in na koncu še demonstrirala krtačenje konja. Na samem ranču imajo tudi pse, ki so izredno prijazni se posebej Taka, ki nas je ves čas spremljala in na koncu smo bili že veliki prijatelji.

Več o potovanju si lahko preberete v pdf prilogi.

Sardinija 2011

Sardinija 2011.pdf

Sardinija je drugi največji otok v Sredozemlju in ima v italijanski ustavi status avtonomne pokrajine. Na začetku dobe 'Nurage', okrog leta 1500 pr. Kr. so mikenski trgovci otok imenovali Hiknusa. Verjetno je to preprosto pomenilo 'otok Hiksov', to je ljudstva, ki ga je izgnal faraon Ahmos I. okoli leta 140 pr. Kr. Drugo ime je bilo Sandaljon – »odtis noge«, torej ga lahko razumemo kot opis njegove oblike. Zadnje ime, Sardinija, pa je otok dobil po Sardanih, piratih, ki so poskušali zavzeti Egipt približno 1180 pr. Kr.

Najbolj zanimiva arheološka najdišča na Sardiniji gotovo sodijo v obdobje kulture Nurage. Zanjo so značilni tipični koničasti stolpi v obliki panja, zgrajeni iz velikih pravokotnih kamnitih blokov. Običajno so bili postavljeni na mesto z dobrim razgledom. Spomenik nima temeljev in stoji le zaradi velike teže kvadrov, ki tehtajo tudi več ton.

Več o potovanju si lahko preberete v pdf prilogi.

Krompirjeve počitnice v Italiji 2010

 

Krompirjeve pocitnice v Italiji 2010.pdf 

Odločitev je po tehtnem premisleku naposled le padla, krompirjeve počitnice bomo preživeli v sosednji Italiji. Prvotni plan in obisk Bavarske in Legolanda smo prestavili in ga bomo obiskali v lepšem letnem času (prvo majske počitnice). Idejo je dal seveda prijatelj Kranski, kateri pa je takoj navdušil oba najmlajša avtodomarja z obiskom zabaviščnega parka Gardaland. Za kamere pa je navdušenje že samo beseda Italija in shoping. Seveda smo se zavedali, da je obisk Gardalanda, v tem letnem času prav tako malo manj zanimiv, je pa grozljiv (Halloween). Ker je bilo potrebno na hitro spremeniti plan sva se skupaj lotila iskanja, branje potopisov itd. Zopet me je prehitel Kranski, ki je v samo enem dnevu določil okvirno pot. Pot smo malenkost spremenili in akcija za koordinatami predvsem za PZA-ji in parkirišči za spanje se je začela. Tukaj se zahvaljujem vsem, ki ste priskočili na pomoč in nam poslali veliko koristnih informacij, katere sva samo še pregledala na Googel earth-u in pot določila na podlagi vaših izkušenj in naših želja. V pričakovanju novih doživetij smo pripravljeni za pot.

Več o potovanju si lahko preberete v pdf prilogi.